Joost Zwagerman Foto: Wikipedia.org

Joost Zwagerman

18 november 1963 - 8 september 2015

Johannes Jacobus Willebrordus (Joost) Zwagerman (Alkmaar, 18 november 1963 - Haarlem, 8 september 2015) was een Nederlands schrijver, dichter en essayist.

De schrijver Joost Zwagerman heeft op 51 jarige leeftijd zelfmoord gepleegd, aldus de Volkskrant. Zwagerman werd bij het grote publiek bekend met Gimmick!, zijn roman uit 1989. Andere bekende boeken door hem geschreven zijn o.a. Vals Licht en De Buitenvrouw. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk Duel. Ook was hij in 2003 en 2004 presentator van het tv-programma Zomergasten waar hij o.a. Ayaan Hirsi Ali ontving. Op 8 september 2015 pleegde hij zelfmoord. Hij leed al een aantal jaar aan depressies.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 1704        Volgende >
Lieve familie van Joost. Heel veel sterkte met dit ondraaglijke verlies. Erg om op deze manier een geliefde te verliezen. Het gaat mij wel erg ver dat er mensen zijn die menen dat je dit kunt voorkomen door te denken dat het met meer aandacht aan de persoon opgelost kan worden. Helaas is dat niet altijd het geval. Bij sommige mensen dring je gewoon niet meer door. Ook niet als je heel veel aandacht en liefde schenkt. Ik vind het familie en betrokkenen in de vriendenkring en collega's tekort doen door een soort van schuld in de schoenen te schuiven zoals een voorgaande schrijver doet door de schuld bij de mensen neer te leggen. Dat is niet juist. Bij dit soort zelfdoding dan is de persoon te ver heen en ziet geen uitweg meer. In het geval van zijn ziekte is het ook wel begrijpelijk. Afkeuren heeft geen zin. Hij heeft geen uitweg meer gezien. En waarschijnlijk ook geen toekomst verder met zijn lichaam. Ik hoop voor u allen dat u de kracht mag vinden om zelf wel verder te gaan en troost te halen uit de herinneringen die blijven. Als iemand zelfmoord wil plegen dan zal hij op allerlei manieren dit voor elkaar proberen te krijgen. En vaak op een manier wat niemand kon voorzien. En ook niet kon aanzien komen. Ik hoop dat u zich geen schuldgevoel laat aanmeten door anderen. Dit is onterecht. Nogmaals heel veel sterkte. 
Op 17 september 2015
om 2:13 getekend door:
F.a.m... .V.e.r.k.e.r.k.
Dit is niet ok
Lieve Joost, vandaag begraven, de wereld stond er niet meer bij stil. Het is te idioot voor woorden, net zoals jouw zelfdoding trouwens!!! Natuurlijk wilde je niet dood, je wilde een 'ander' leven. Niemand hielp je daarbij. Zo heb je 'kortsluiting' opgelopen. Ook ik,en ik kende je niet eens, voel mij hier mede voor verantwoordelijk. Wij zijn allemaal debet aan zelfdoding van medemensen, we hebben ze niet voldoende lief en bevragen ze onvoldoende. We staan niet voldoende op scherp. Dit is de les die we hier uit moeten leren. Joost wilde niet dood,dat wil niemand die speelt met deze gedachte. Alleen er moet altijd iemand zijn die hem of haar in de seconden,minuten of uren door deze gedachten heen helpt. Ja,dat werkt. Alle liefde en zorg gaat nu uit naar Joosts nabestaanden: ja, er is een wonderschoon mens verloren gegaan, we zijn allemaal schuldig( excuus,excuus). God had dit echt niet zo bedoeld!!! Ik wil niet op mij persoonlijke omstandigheden ingaan maar laat ik mezelf omschrijven als 'meervoudig' ervaringsdeskundige die ondanks dat nog steeds kan genieten van een regenboog of ' sunny day'. Lieve Joost het enige wat voor jou nog rest is het je toewensen van de allerallerliefste omgeving met een zinderende stilte en verblindend licht waar je volledig mag zijn. Ondanks dat, zal je verdriet daar toch echt heel groot zijn omdat je op deze aarde al je lieven hebt moeten achterlaten. Die lieven moeten nog heel lang leven zonder jou en ik wens ze toe dat ze toch oneindig veel kracht uit je geest kunnen putten, wat goh Joost, wat was jij een rijk,,aards,mens,om in de geest van mathijs van Nieuwerkerken te spreken.je leefde echt het aardse leven, dus,inderdaad, voor een keer:waarom Joost? Zinloos, oneindige rust voor jou en ook voor je lieven,dus gewenst. Ja, wat moet je anders zeggen. Er is een MENSCH heengegaan, die nog grote aardse hoogten had kunnen bereiken. Dit doet hij nu in de hemel, helemaal alleen voor zichzelf, want vandaag op de dag van zijn begrafenis is hij al in de wereld -en ook bij DWDD- vergeten. So what? Hij heeft een (rijk) leven geleefd en een (ha,ha,ha) erfenis voor ons allen achtergelaten.
Maar: ondanks alles was het een mens die ik liefhad!!! Joost, dit had nooit mogen gebeuren. 
Op 17 september 2015
om 0:25 getekend door:
N.i.c.o.t.i.n.e. .h.u.f.e.n.
Dit is niet ok
Wat een strijd moet het zijn geweest om tot zo'n beslissing te komen. Als buitenstaander raakt me dit enorm, laat staan hoe het is voor jullie als naasten...
Heel veel sterkte met dit groots verlies.

Marianne 
Op 16 september 2015
om 20:30 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e.
Dit is niet ok
Je zal altijd bij ons blijven in 1000 mooie herinneringen. 
Op 16 september 2015
om 19:37 getekend door:
Y.v.e.t.t.e.
Dit is niet ok
Ik dank Joost Zwagerman voor zijn bijdrage aan mijn plezier in het leven. 
Op 16 september 2015
om 14:22 getekend door:
W.i.l.h.e.l.m.i.n.a. .K.o.r.f. .d.e. .G.i.d.t.s.
Dit is niet ok
Heb geen boeken van je gelezen maar hing aan je lippen tijdens een uitleg over kunst bij DWDD. 
Op 16 september 2015
om 14:18 getekend door:
E.r.i.c.a.
Dit is niet ok
Joost, jouw leven moet ondraaglijk zijn geweest. Rust in vrede... 
Op 16 september 2015
om 13:47 getekend door:
J.o.s.
Dit is niet ok
Dag Joost,
Dank voor je bezielende teksten!

Op 16 september 2015
om 13:13 getekend door:
D.o.n.n.a.
Dit is niet ok
De Buitenvrouw was een van de eerste boeken die ik las, en staat mij bijna 20 jaar nog steeds bij als een van de betere boeken die ik heb gelezen.

Door het verlies van mijn oom en mijn vader door zelfdoding heb ik Door Eigen Hand gelezen - een boek welke mij erg heeft aangegrepen.

Joost Zwagerman heeft zeer veel gedaan voor om het stigma rond zelfdoding proberen te doorbreken, iets dat hard nodig is. De onbespreekbare aard en misplaatste grappen kunnen erg pijnlijk voor mensen zijn.

Heel erg triest dat het zo is afgelopen - een zwaar verlies. 
Op 16 september 2015
om 13:00 getekend door:
A.n.o.n.i.e.m.
Dit is niet ok
Verbijstering
Ongeloof
Zélf tekort geschoten
Grandioos kunstenaar 
Op 16 september 2015
om 12:09 getekend door:
A.n.n.e.l.i.e.s. .v.a.n. .d.e.r. .M.e.e.n.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte gewenst voor de achterblijvers
Rust Zacht jongen eindelijk rust 
Op 16 september 2015
om 10:13 getekend door:
H.e.t.t.y.
Dit is niet ok
Vandaag wens ik familie & vrinden & fans een afscheid met een traan & een lach van een prachtig mens.
Weet dat ik een bewonderaar ben die graag had gewild mijn enorme positieve woorden en houding hem had kunnen redden van wat gebeurd is. Zo'n enorm verlies van een onvervangbaar mens. Sterkte vandaag, maar ook in de toekomst want ik weet uit ervaring dit is nog lang niet verwerkt en zal bij tijd en wijlen terug komen als een mokerslag van verdriet, pijn & onmacht. Ook veel sterkte in de toekomst dus want dan is onze vluchtige wereld hem sneller vergeten dan zou mogen. Liefs aan u allen. Susanne die uit ervaring weet hoe ernstig men zich voelt in de vorm van falen. Zelfs nog ineens nog na jaren. Vergeet nooit de uitdrukking door mij ooit gelezen * zelfdoding vergt enorme moed te willen sterven en dat zelf te doen
* dag mooie vermoeide man... 
Op 16 september 2015
om 9:09 getekend door:
S.u.s.a.n.n.e.
Dit is niet ok
ben net terug van vakantie , en heb het trieste nieuws vernomen.
achter zijn kwaliteit die hij had met alles wat hij deed , moet een diep ongelukkig mens hebben gezeten, heel jammer dat dit niet te verhelpen is geweest. Hoop dat je nu gelukkiger bent.Ik wens de nabestaande heel veel sterkte met dit enorme verlies.En ook ik zal je missen . 
Op 16 september 2015
om 8:32 getekend door:
C.o.e.n. .M.u.l.d.e.r.
Dit is niet ok
Voor familie en vrienden heel veel sterkte met het verlies van Joost. 
Op 15 september 2015
om 16:31 getekend door:
l.o.u.i.s.e.
Dit is niet ok
Vaarwel Joost, prachtige man, inspirerend mens. Ik zal je missen 
Op 15 september 2015
om 10:48 getekend door:
M.a.r.i.j.k.e.
Dit is niet ok
Ik kende Joost niet maar heb nu veel van hem gezien en gelezen, wat een leuke en spontane man zag ik daar zeg.Van harte wens ik alle geliefde(n) van Joost veel kracht, troost en sterkte toe met het gemis van hem. Moge de Hemel hem rijker zijn!Liefs Lilian. 
Op 14 september 2015
om 22:21 getekend door:
L.i.l.i.a.n. .O.l.d.e.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Vaarwel... 
Op 14 september 2015
om 21:37 getekend door:
S.i.m.o.n.e.
Dit is niet ok
lieve familie van Joost, ik wens jullie heel veel kracht en doorzettingsvermogen toe, bij het verwerken van het verlies van Joost, de man waarvan jullie zoveel houden. Ik hoop dat jullie verder kunnen met jullie leven en terug kijken op het positieve dat jullie Joost aan Nederland heeft nagelaten. 
Op 14 september 2015
om 20:00 getekend door:
w.i.e.n.a.
Dit is niet ok
Hierbij gecondoleerd met het overlijden van Joost.Mogen de vele goede herinneringen de familie tot steun zijn.
Veel sterkte gewenst door Jan Abbekerk,leraar l.o van Joost op Noord- Kennemerland in Alkmaar. 
Op 14 september 2015
om 18:32 getekend door:
J.a.n. .A.b.b.e.k.e.r.k.
Dit is niet ok
De stilte van het licht.

De stilte van het licht
verlangen om er niet te zijn;
niet langer chaos, angst en pijn
tenslotte toch gezwicht.

De stilte van het licht
Mark Rothko in zijn diepste zwart;
Joost, kunstenaar, diep in zijn hart
verstild in zijn gedicht.

De stilte van het licht
zo tegenin zichzelf geweest;
vaak was zijn leven niet een feest
zijn andere gezicht.

De stilte van het licht
Kunst, Middeleeuws, maar ook vandaag;
en dit blijft nu de grote vraag:
hoe duister was dit licht?

De stilte van het licht
kortsluiting op fataal moment?
verdriet zoals men zelden kent;
een tragisch ingebeelde plicht.

De stilte van het licht
"nu weg van hier" " maar niet verdwenen"
wij allen kunnen enkel wenen:
daarom tot slot hier mijn gedicht.

Nico van Tongeren
Doesburg, 9 sept.2015

D9D81F1E-BCA6-426B-AEDF-7D581B52D779 
Op 14 september 2015
om 0:46 getekend door:
N.i.c.o.l.a.a.s. .v.a.n. .T.o.n.g.e.r.e.n.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 86       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Boudewijn
op 8 september 2015

Contact met beheerder >
Contact met Boudewijn:


  annuleren
Een blijvende herinnering aan:

Joost Zwagerman

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: