Theo Verbey

Theo Verbey

5 juli 1959 - 13 oktober 2019
Zijn grote orkestwerk After the Great War zindert nog na in onze oren. Het werd na de wereldpremiŤre op 30 november 2018 in het Finse Tampere, op 4 oktober in Lodz (Polen), en op 10 en 12 oktober in Amsterdam en Den Haag door het Residentie Orkest uitgevoerd. In de maanden voor zijn overlijden voltooide Theo Verbey zijn laatste werk Ariadne, dat hij nog maar een maand geleden inleverde bij zijn uitgeverij.

Theo Verbey studeerde compositie bij Peter Schat en Jan van Vlijmen en muziektheorie bij Hein Kien en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In die tijd maakte hij zijn orkestratie voor groot orkest van Alban Bergs pianowerk Sonate opus 1, die meteen werd uitgevoerd door Riccardo Chailly en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit werk werd sindsdien tientallen malen wereldwijd uitgevoerd en betekende een internationale doorbraak voor Verbey. Als componist manifesteerde hij zich vanaf de jaren negentig op de grote podia. Hij maakte naam met fijnzinnige geÔnstrumenteerde werken, soms klein bezet, zoals Contradictie voor Het Trio, Inversie voor het Nieuw Ensemble, soms voor groot ensemble, zoals Expulsie voor het Asko Ensemble en Produkt in 1992 (voor Ensemble Musikfabrik) en grote werken voor orkest, zoals Triade voor het toenmalige Radio Kamerorkest en de Zaterdagmatinee. In het decennium daarna kwam zijn grote talent tot volledige ontwikkeling in een aantal orkestwerken zoals de Fractal Symphony en Alliage geschreven voor het Residentie Orkest en LIED in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2015 werd zijn werk voor koor en orkest, Traurig wie der Tod uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Zijn muziek en bewerkingen verschenen op tientallen Cdís met grote namen als onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Osiris Trio, Ensemble Resonanz en het Brodsky Quartet.

Zijn stijl kenmerkt zich door een klassieke muzikale taal en getalsmatige verhouding die ten grondslag liggen aan de vorm van de muziek. Gekoppeld aan een fijnzinnige, subtiele instrumentatie komt met name in zijn symfonische werken de rijke orkestklank volledig tot zijn recht. In zijn kamermuziek streefde hij naar speelbare virtuositeit. Met zijn muziek nam Theo Verbey een bijzondere plek in binnen het Nederlandse componeerlandschap. Hij verenigde op unieke wijze geraffineerde instrumentatie aan hedendaagse expressie in een steeds rijkere tonaal wordende taal. Met zijn muziek verenigde Verbey musici en het publiek. Nationaal en internationaal ontving hij een groeiende waardering voor zijn composities, wat resulteerde in talrijke uitvoeringen. Binnenkort wordt zijn hobokwartet 4 Preludus to Infinty uitgevoerd door het Chameleon Arts ensemble in Boston, V.S.

Een ontwikkeling van de laatste tien jaar was het gebruik van zijn muziek voor dans. Choreografe Regina van Berkel paste zijn muziek toe in verschillende van haar grote balletten, die ze bij Deutsche Oper am Rhein presenteerde en recentelijk nog door Introdans zijn hernomen.

Theo Verbey was een plezierig en zachtaardig mens; heel toegankelijk, aimabel en respectvol in de omgang. Hij kwam zijn afspraken met opdrachtgevers nauwgezet na, en was een precieze redacteur van zijn werk. Zijn overlijden is een groot verlies voor het Nederlandse muziekleven. De uitgeverij houdt hem respectvol in ere en zal zich blijven inzetten voor zijn indrukwekkende oeuvre. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en familie.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 14 van 14
Wij zijn geschokt en bedroefd door het overlijden van onze oud-docent Theo Verbey.

Theo was een innemend, maar ook hartelijk figuur. Gedurende de drie jaar dat we orkestratie bij hem
volgden, leerden we hem elke week beter kennen en veranderde hij van een wat gesloten,
afstandelijke docent in een vriendelijke mentor, die geregeld voor de les begon de tijd nam om met
ons te discussiŽren over politiek, de muziekwereld en zijn persoonlijke muzikale filosofieŽn.

Zijn methode als docent was simpel. Je kreeg een stuk in handen gedrukt met de opdracht: ga het
maar orkestreren. Als je de volgende week terugkwam, wist hij precies de zwakke plekken aan te
wijzen en aanwijzingen te geven voor verbetering, die hij netjes boven je partituur schreef: ?hier
minder koper?, ?langer aanhouden?, of simpelweg: ?herzien?. Zijn kennis over historische orkestratie
van Beethoven en Brahms tot Ravel en Schoenberg, wist hij feilloos toe te passen. Ook befaamd
waren zijn vaardigheden in het nadoen van instrumenten: ?Zo?n fagot hier, dat klinkt een beetje als:
foh-foh-foh?.

Als componist was hij een vakman bij uitstek. Niemand was verrast toen we erachter kwamen dat hij
altijd een boekje op zak had met fuga?s in de stijl van Bach - keurig met de hand geschreven. In zijn
werken blonk hij uit door zijn vaardigheid in het kleuren met het orkest. Zijn eigen werken, maar ook
zijn orkestraties van stukken van andere componisten - waaronder de pianosonate van Berg, waar hij
als student mee doorbrak - geven bewijs van zijn meesterschap.

Wij hebben veel aan Theo?s lessen gehad, voelen ons gelukkig hem te hebben gekend, en wensen de
nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Bas van Yperen, David Ko, Melle Heij, Pepijn Streng 
Op 31 oktober 2019
om 17:26 getekend door:
P.e.p.i.j.n. .S.t.r.e.n.g.
Dit is niet ok
Gecondoleerd. Ik zat met Theo op het conservatorium. Waarschijnlijk heb ik 'm zolang al niet meer gezien. Was een aardige vent. Treurig dat hij er niet meer is. 
Op 29 oktober 2019
om 1:48 getekend door:
A.r.t.h.u.r. .S.a.u.e.r.
Dit is niet ok
First, my condolences to Verbey's family. I had the privilege to perform Verbey's composition "Expulsie" with the Norwegian Radio Orchestra at the Ultima Festival in Oslo, october 1996!Verbey was there together with the conductor David Porselijn.I was Principle clarinettist and I just loved his music. I have followed Mr. Verbey's works also in later years, and it's because of him, I self started to compose in 1996. I will now try to arrange a Memoriam concert for him in 2020 in Oslo.Rest in piece Theo. 
Op 27 oktober 2019
om 2:13 getekend door:
R.o.g.e.r. .A.r.v.e. .V.i.g.u.l.f.
Dit is niet ok
Nieuw Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) is diep geschokt door het plotselinge overlijden van Theo Verbey. Hij was een gewaardeerd collega en leermeester voor vele componisten. De klanken van zijn net door het Residentie Orkest uitgevoerde After the Great War zinderen nog na. Zijn muziek blijft.
Heel veel kracht en zachtheid toegewenst aan zijn vrouw Eileen en alle naasten. 
Op 25 oktober 2019
om 12:37 getekend door:
E.s.t.h.e.r. .G.o.t.t.s.c.h.a.l.k.
Dit is niet ok
Een groot componist heeft ons verlaten. Net als velen was ik geschokt bij het vernemen van zijn onverwachte dood. Ik ben een bewonderaar van Vernbey's muziek en zal dat blijven. Ik wens zijn familie veel sterkte bij dit enorme verlies. De wereld is weer een stukje minder mooi geworden. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar Verbey's wonderschone pianoconcert... 
Op 24 oktober 2019
om 15:16 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .v.a.n. .d.e.r. .L.e.e.u.w.
Dit is niet ok
Aan de familie en geliefden van meneer Verbey:
Ik betuig mijn innig medeleven... Heel veel sterkte met dit grote verlies, in gedachten ben ik bij u.. Hij is een stralend ster en de leegte die hij achterlaat is moeilijk te vullen... 
Op 24 oktober 2019
om 12:59 getekend door:
H.a.w.a.r. .T.a.w.f.i.q.
Dit is niet ok
Theo Verbey gaf sinds 1984 theorie-les op het KC. Ik kende zijn muziek al wel, voordat ik er, in 2008, directeur werd, maar vanaf die dag was hij niet langer alleen de componist Theo Verbey maar ook de betrokken en kritische commentator van al het reilen en zeilen op het conservatorium. Omgang met hem was soms, zeker het laatste jaar, moeizaam maar de gezamenlijke liefde voor de muziek voerde toch de boventoon. Zijn overlijden is zeer droevig. Het gesprek is daarmee wreed en ontijdig gestopt. Wat zal blijven zijn zijn composities en de herinneringen aan een integer musicus en mens.ik wens zijn vrouw Eileen, zijn familie en andere naasten veel sterkte. 
Op 24 oktober 2019
om 12:31 getekend door:
H.e.n.k. .v.a.n. .d.e.r. .M.e.u.l.e.n.
Dit is niet ok
Wat is het een voorrecht voor mij geweest om-in mijn eentje, nota bene, theorie en analyse lessen bij Theo Verbey te krijgen aan het KC. Zo'n diepgaand muzikaal denker, en zo'n zachtmoedig en bescheiden mens. Het nieuws van zijn dood heeft me erg getroffen ik wens Eileen vooral heel veel sterkte. 
Op 24 oktober 2019
om 9:01 getekend door:
J.e.p.p.e. .M.o.u.l.i.j.n.
Dit is niet ok
Theo Verbey leerde ik kennen aan het begin van de jaren 80 toen we studeerden aan het KC. We hadden een paar mooie - en sombere - gesprekken maar zijn nooit echt vrienden geworden, ook al mochten we elkaar. Ik vind het zo oneindig verdrietig dat wij, zijn medemensen, er niet in geslaagd zijn hem over zijn leed heen te tillen. Dat hij zachtjes en vriendelijk mag rusten, zoals hij was. Heel veel kracht voor zijn dierbaren, in het bijzonder zijn vrouw. 
Op 23 oktober 2019
om 20:20 getekend door:
p.h.y.l.l.i.s. .f.e.r.w.e.r.d.a.
Dit is niet ok
Its the saddest of news. I wish his family and his beloved wife Eileen great strength in this awful time. 
Op 23 oktober 2019
om 19:55 getekend door:
R.o.s.e.m.a.r.y. .T.y.l.d.e.s.l.e.y.
Dit is niet ok
De laatste drie jaar mocht ik bij Theo orkestratielessen volgen aan het conservatorium in Den Haag. Ik heb daar veel van geleerd, en zal de gesprekken over de muziek en het lesgeven in muziek missen, alsook het discussiŽren over de orkestraties, waarbij we over twee maten een volledige les konden discussiŽren en onderhandelen totdat we allebei met het resultaat tevreden waren. Bedankt, Theo! Sterkte voor allen die je dierbaar waren... 
Op 23 oktober 2019
om 15:31 getekend door:
N.a.t.h.a.l.i.e.
Dit is niet ok
Da's verdrietig: Theo Verbey, componist en ook een fantastisch orkestrator, is niet meer. Een paar jaar les van deze aardige, betrokken man gehad (muziektheorie en instrumentatie). Theo heeft me op een bepaald moment onverwacht goed geholpen en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Nu leeft hij niet meer. 
Op 23 oktober 2019
om 15:28 getekend door:
J.o.r.a.m. .P.i.n.x.t.e.r.e.n.
Dit is niet ok
Theo was mijn leraar ?analyse 20e eeuwse muziek? in de jaren ?80 op het Koninklijk Conservatorium. Hier liet hij een keer in de les ook eigen werk horen: heeft veel indruk op mij gemaakt. Bijzondere componist en bijzonder aardig mens. Wat een gemis dat hij -zo veel te vroeg- is overleden. 
Op 23 oktober 2019
om 13:16 getekend door:
C.a.r.o.l.i.e.n. .D.e.v.i.l.e.e.
Dit is niet ok
Met zijn muziek kon hij zijn luisteraars naar een andere dimensies tillen. Even ťťn en al oor zijn, even een glimp van schoonheid ervaren. Wat heeft hij ons veel gegeven. En wat zullen we Theo missen... 
Op 23 oktober 2019
om 12:37 getekend door:
A.l.e.j.a.n.d.r.a. .C.a.s.t.r.o.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Deuss Music
op 23 oktober 2019
en blijft zichtbaar tot:
23 december 2020
Contact met beheerder >
Contact met Deuss Music:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Theo Verbey

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: