Wim Duisenberg

Wim Duisenberg

9 juli 1935 - 31 juli 2005
Willem Frederik Duisenberg (Heerenveen, 9 juli 1935 - Faucon (Frankrijk), 31 juli 2005) was de eerste president van de Europese Centrale Bank en een van de drijvende krachten achter de invoering van de euro.

Duisenberg was van 1970 tot 1973 professor in de macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam, en van 1973 tot 1977 minister van Financiën in het Kabinet-Den Uyl. In 1977-1978 zat hij namens de PvdA in de Tweede Kamer, maar nam daaruit afscheid om president te worden bij de Rabobank.

Van 1982 tot 1997 was hij president van de Nederlandsche Bank, waarbij hij ook actief was in de Economische en Monetaire Unie. Duisenberg voert een sober beleid bij de bank. Hij koppelt de koers van de gulden aan de koers van de Duitse Mark. Dit pakt gunstig uit voor de Nederlandse economie, die in de dagen sterk afhankelijk is van handel met Duitsland. Ook het rentebeleid stemt hij af met de Duitse Centrale Bank. Dit levert hem de bijnaam Mr. Fifteen minutes op, omdat hij meestal snel nadat de Duitsers een renteverandering doorvoeren, hij hetzelfde doet.

Deze Nederlandse monetaire politiek is echter zo succesvol dat Duisenberg geroemd wordt in andere Europese landen. In 1998 werd hij de eerste president van de Europese Centrale Bank, met de Fransman Christian Noyer als vice-president. De Fransen zijn bijzonder boos over het feit dat hun kandidaat niet benoemd wordt en men komt een compromis overeen: Duisenberg blijft ten minste vier jaar directeur, waarna de Fransman Jean-Claude Trichet het over mag nemen.

Als president was hij verantwoordelijk voor de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Duisenberg besloot af te treden op 9 juli 2003 (zijn 68e verjaardag), maar hij bleef actief tot Trichet hem op 1 november 2003 officieel opvolgde.

Wim Duisenberg was gehuwd met Gretta Duisenberg, een politiek activiste. Hij werd op 31 juli 2005 door de Franse politie dood aangetroffen in zijn villa in het Zuidwesten van Frankrijk.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         141 t/m 160 van 307        Volgende >
respect Bob & Erik 
Op 23 september 2005
om 11:10 getekend door:
B.o.b. .&. .E.r.i.k.
Dit is niet ok
Wim zou ook tegen kritiek kennen: de eruo was de grooste fout van zijn leven! 
Op 20 september 2005
om 4:03 getekend door:
Dit is niet ok
Mijn innige deelneming aan de familie. Humor en oprechtheid, die hem zo eigen was, is er zo weinig in de politiek. Hartelijk dank Wim daarvoor. 
Op 19 september 2005
om 22:40 getekend door:
Dit is niet ok
Ik bewonderde Wim Duisenberg enorm.
Gewoon om wat hij deed en om wat hij was.
Een sterke persoonlijkheid,
Sterkte aan iedereen die van hem hield. 
Op 19 september 2005
om 22:32 getekend door:
l.i.s.a.n.n.e. .d.e. .j.o.n.g.
Dit is niet ok
gretta,
jou wil ik in het bijzonder heel erg veel sterkte toewensen. het valt niet mee je man te verliezen. sterkte en ik hoop dat je de kracht vind om verder te kunnen.
MARIA 
Op 14 september 2005
om 21:14 getekend door:
m.a.r.i.a.
Dit is niet ok
Een begaafd man, die de menselijkheid niet verloochende, zo herinner ik hem. Heel veel sterkte gewenst voor de nabestaanden. 
Op 12 september 2005
om 22:45 getekend door:
Dit is niet ok
Er is een groot man verloren gegaan.
Bedankt voor alles Wim. 
Op 11 september 2005
om 17:43 getekend door:
T.o.n.
Dit is niet ok
Beste familie en nabestaanden van dhr Duisenberg,

Ik wens jullie allen veel sterkte met de verwerking van dit grote verdriet.

Bewondering van mijn kant is groot voor dhr Duisenberg. Ik zal zijn wijze woorden en raad missen. Ik hing altijd aan zijn lippen. Een wijs en eerlijk man. Geen doekjes of cirkels om de waarheid heen maar gewoon lekker recht door zee. Een groot voorbeeld voor andere (belangrijke) mensen.

Vreindelijke groet,

Linda S te Alkmaar 
Op 30 augustus 2005
om 14:15 getekend door:
L.i.n.d.a.
Dit is niet ok
Wat ontzettend jammer dat deze markante, grootse en sympatieke man er niet meer is.
Een gemis voor de samenleving. Ik wens zijn familie veel goede, mooie en lieve herinneringen aan hem. 
Op 28 augustus 2005
om 11:54 getekend door:
m.a.r.j.o. .k.r.o.e.s.e.
Dit is niet ok
Een heer van stand. En daar zijn er maar weinig van over. Mijn oprechte deelneming aan de familie. 
Op 23 augustus 2005
om 16:39 getekend door:
Dit is niet ok
Beste mw. Duisenberg. kinderen en klein-kinderen,

Pas na mijn vakantie hoorde ik van het plotseling overlijden van uw man, vader en opa. Ik heb veel respect voor wat hij heeft betekent voor Europa, voor Nederland en voor de individuele mens. Ik waardeer zijn standvastigheid, hierdoor heeft hij goede economische bloei gewaarborgd voor de jaren achetr ons maar ook voor de jaren te komen. Daarnaast zijn menselijkheid, zijn charme, zijn innemendheid. Een groot mens is heengegaan, zijn werk, zijn ideeen en zijn aanwezigheid blijven leven. Heel veel sterkte, hartelijke groet, Frank Lousberg 
Op 20 augustus 2005
om 17:50 getekend door:
f.r.a.n.k. .l.o.u.s.b.e.r.g.
Dit is niet ok
Wim, rust in vrede... 
Op 17 augustus 2005
om 18:38 getekend door:
I.v.o.
Dit is niet ok
veel sterkte 
Op 15 augustus 2005
om 22:15 getekend door:
a.n.n.i.e.
Dit is niet ok
Jammer van die misser met de euro. Verder een bekwaam mens. 
Op 14 augustus 2005
om 18:27 getekend door:
G.o.d.
Dit is niet ok
We missen in Wim een zeer karakteristieke en bekwaam persoon die veel goeds voor Nederland en zijn burgers heeft gedaan (o.a. de zaak DEXIA). Rust in vrede. 
Op 13 augustus 2005
om 19:13 getekend door:
y.v.o.n.n.e. .m...
Dit is niet ok
de man van de euro is er niet meer
das jammer
maar eigenlijk kan dan nu de euro weer weg en de oude gulden weer terug komen
ik hoop het wel
die goede ouwe gulden tyd
RIP 
Op 12 augustus 2005
om 20:14 getekend door:
c.o.
Dit is niet ok
 
Op 12 augustus 2005
om 17:39 getekend door:
M.a.r.t.i.j.n. .P.a.s.t.o.o.r.s.
Dit is niet ok
Als moeder van een 14, bijna 15 jarige dochter die een paar maanden geleden is overleden aan kanker, begrijp ik heel goed hoe het moet voelen voor Gretta en alle andere zeer naasten van jullie Wim.
Ik hoop van harte dat jullie de kracht vinden om door te gaan met het bereiken van jullie doelen. Mijn dochter Maartje, hoe jong ze ook was. was een groot besonderaarster van Gretta en haar geliefde man. Zij was ook een activiste in hart en nieren en wierp zich onder andere op als hoeder voor een afghaans meisje uit haar klas dat door minister Verdonk teruggestuurd gaat worden naar het veilige Afghanistan waar ze geen VWO zal kunnen afmaken. We kregen Rita zelfs in levende lijve met lijfwacht en al hier thuis op bezoek. Na de leugens die we toen ook hoorden zal ik proberen Maartjes taak over te nemen en in haar geest verder te werken. Ik weet zeker dat Wim Duisenberg die mij altijd zeer integer overkwam gehoopt zal hebben dat ook jullie na een adempauze doorgaan. Maar het zal niet meevallan. Je zult hem bij je blijven voelen hij zal altijd bij je blijven en heeft ook een stukje van je meegenomen.
Heeeel veeeel sterkte 
Op 12 augustus 2005
om 0:17 getekend door:
j.u.d.i.t.h. .v.a.n. .w.i.n.k.e.l.
Dit is niet ok
Voor velen een begrip, voor leken...hé verhip!
Maar ondertussen heeft hij veel betekend voor het Nederlandsche...ja, ja..met "sch"... maar wat betreft de euro... Van mij zelf uit veel respekt voor deze man. Heel veel sterkte aan zijn vrienden en familie met dit verlies. Maar ook veel sterkte met zijn opvolger(s)...als die er zijn of kunen zijn, deze man is niet te vervangen...alleen maar op te volgen... 
Op 11 augustus 2005
om 23:08 getekend door:
G.o.n.z.o.s.z. .V.o.i.c.e.
Dit is niet ok
Door het sturen van een rouwkaart, om onze medeleven te betuigen, ontvingen we een uitnodiging voor het bijwonen van de rouwplechtigheid. Als "gewone burgers", in gewone kleding, vonden we het een grote eer om aanwezig te mogen zijn, op een waardig afscheid van Wim Duisenberg. Heel veel sterkte toegewenst, in een komende moeilijke tijd. Ontzettend bedankt, het was voor ons een grote eer! Hartelijk groeten: Jan en Jannie Eising 
Op 11 augustus 2005
om 16:34 getekend door:
j.a.n.n.i.e. .e.i.s.i.n.g.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 5 6 7 8 9 10 11 ... 16      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Danny
op 31 juli 2005

Contact met beheerder >
Contact met Danny:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto