Wim Duisenberg

Wim Duisenberg

9 juli 1935 - 31 juli 2005
Willem Frederik Duisenberg (Heerenveen, 9 juli 1935 - Faucon (Frankrijk), 31 juli 2005) was de eerste president van de Europese Centrale Bank en een van de drijvende krachten achter de invoering van de euro.

Duisenberg was van 1970 tot 1973 professor in de macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam, en van 1973 tot 1977 minister van Financiën in het Kabinet-Den Uyl. In 1977-1978 zat hij namens de PvdA in de Tweede Kamer, maar nam daaruit afscheid om president te worden bij de Rabobank.

Van 1982 tot 1997 was hij president van de Nederlandsche Bank, waarbij hij ook actief was in de Economische en Monetaire Unie. Duisenberg voert een sober beleid bij de bank. Hij koppelt de koers van de gulden aan de koers van de Duitse Mark. Dit pakt gunstig uit voor de Nederlandse economie, die in de dagen sterk afhankelijk is van handel met Duitsland. Ook het rentebeleid stemt hij af met de Duitse Centrale Bank. Dit levert hem de bijnaam Mr. Fifteen minutes op, omdat hij meestal snel nadat de Duitsers een renteverandering doorvoeren, hij hetzelfde doet.

Deze Nederlandse monetaire politiek is echter zo succesvol dat Duisenberg geroemd wordt in andere Europese landen. In 1998 werd hij de eerste president van de Europese Centrale Bank, met de Fransman Christian Noyer als vice-president. De Fransen zijn bijzonder boos over het feit dat hun kandidaat niet benoemd wordt en men komt een compromis overeen: Duisenberg blijft ten minste vier jaar directeur, waarna de Fransman Jean-Claude Trichet het over mag nemen.

Als president was hij verantwoordelijk voor de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Duisenberg besloot af te treden op 9 juli 2003 (zijn 68e verjaardag), maar hij bleef actief tot Trichet hem op 1 november 2003 officieel opvolgde.

Wim Duisenberg was gehuwd met Gretta Duisenberg, een politiek activiste. Hij werd op 31 juli 2005 door de Franse politie dood aangetroffen in zijn villa in het Zuidwesten van Frankrijk.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         61 t/m 80 van 307        Volgende >
Beste Gretta,
gecondoleerd met het overlijden van uw echtgenoot Wim Duisenberg. Ik wens u alle sterkte toe en steun u ook in uw strijd voor een rechtvaardiger wereld.
Met vriendelijke groet. 
Op 15 november 2005
om 21:32 getekend door:
Dit is niet ok
Geschokt en sprakeloos, vandaag het bericht van overlijden vernomen sorry.
Wim was een man topper in zijn werk, maar zonder twijfel ook prive, u was voor beide een grote steun en toeverlaat.behoud uw gedrevenheid met de gedachte alsware hij nog bij u is.Een man uit duizenden.Sterkte 
Op 15 november 2005
om 21:22 getekend door:
R.i.c.h.a.r.d.
Dit is niet ok
Om te beginnen wil ik u veel sterkte wensen met het verlies van u man en natuurlijk grote steun! Maar weet ook dat een groot deel van de Nederlandse bevolking u ook steunt. Het is niet altijd te zien maar u bent in de harten van velen mensten. Ik heb natuurlijk ook de intervieuw gezien en vond het hele intervieuw triest. Zo is maar weer te zien dat je hier in Nederland blijkbaar niet voor je mening mag opkomen en vooral niet opkomen voor een onderdrukt bezette volk en al helemaal niet als joden of hoe je ze ook wilt noemen het zijn en blijven joden de bezetters zijn en onrechtplegers zijn. U noemde ze bij naam wat is daar mis mee? Het is toch zo anders moeten ze maar een niuwe naam verzinnen als ze deze beledigend vinden! Aan het gesprek zag je gewoon dat er zo veel mogelijk aangevallen werd zodat er geen ruimte is voor de zaak waarvoor u eigenlijk gekomen was. Het lijkt wel als het hele intervieuw een doel had, zo van we laten je aan het woord ja zo hoort het in Nederland iedereen moet voor zijn mening kunnen uitkomen maar wel op onze manier! Het lijkt wel als of het hele gesprek precies is uitgestippeld zodat het afloopt zoals het is afgelopen.
Ik wens u veel sterkte en laat u niet gek maken het zijn zielige onzekere mensen die u op die manier aanvallen!
Met vriendelijke groet 
Op 15 november 2005
om 21:21 getekend door:
H.a.s.s.n.a.
Dit is niet ok
Gecondoleerd 
Op 15 november 2005
om 20:54 getekend door:
H.a.c.i.
Dit is niet ok
Grote Nederlander heengegaan 
Op 15 november 2005
om 20:47 getekend door:
D. .v. .H.o.u.t.e.n.
Dit is niet ok
Beste stijvolle Gretta,
Allereerst gecondoleerd met het verlies van uw man. Hij was een integer, bekwaam en vooraanstaand internationale econoom, waar Nederland véél aan te danken heeft gehad. U mist nu een schouder, en de warmte, die hij uitstraalde en voor u betekende. Het missen is bijzonder pijnlijk, maar getroost u, want u hebt een bijzondere missie te volbrengen. We zijn in Nederland al zover gezakt dat katholieken wel doorgaans bespot en ridicuul mogen worden gemaakt, maar als het om die andere groep gaat, dan staat half Nederland op zijn achterste benen. En dat is niet eerlijk. Iedereen lijdt in een oorlog, en dat mag niet een specifieke groep zijn. Er mag nooit sprake zijn van concurentie van lijden. Ik heb bewondering voor uw gedreven en terechte missie, en houdt moed ondanks felle tegenwerking vanuit bepaalde hoeken van de samenleving. Het maakt u alleen maar groter, en het is trouwens bewonderingswaardig dat u zo gemotiveerd bent voor een volk dat nota bene al 40 jaren als uitschot wordt behandeld. Dat mag in deze tijd toch domweg niet meer voorkomen, of zijn we na al die eeuwen van geweld nogsteeds halve wilden. Sterkte met alles, en ik volg u verrichtingen in deze met spanning. Hopelijk komt er naar al die rampzalige decennia voor het Palijnstijnse volk een oplossing in zicht. Het wordt eens tijd na zovéél ellende in hun gezinnen. 
Op 15 november 2005
om 19:25 getekend door:
a.n.d.r.é. .k.e.r.s.t.e.n.
Dit is niet ok
Lieve Gretta,

Allereerst nog gecondeoleerd met het verlies van je man.

Ook ik heb gekeken naar het interview waarin een paar nederlanders van joodse afkomst geen respect kennen voor de mening van iemand anders (ik heb daar een nieuw woord voor nazionisme).

Ik wens je veel sterkte toe en éhhh, laat je niet gek maken.

Warme groeten Nico 
Op 15 november 2005
om 18:41 getekend door:
N.i.c.o.
Dit is niet ok
Ik hoorde nooit anders dan goeds van je,Wim ! Als je in een andere wereld verkeert, blijf dan vooral wie je was.

Xavier Sassen. 
Op 15 november 2005
om 18:22 getekend door:
X.a.v.i.e.r. .S.a.s.s.e.n.
Dit is niet ok
Ik wens u veel sterkte in het verlies van uw man. Ik hoop en bid dat de Heer u zal troosten in deze moeilijke tijd. 
Op 15 november 2005
om 18:14 getekend door:
a.n.n.e. .f.r.a.n.k.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte met het verlies van uw man. Meneer Duisenberg heeft een grote bijdrage geleverd aan ons kikkerlandje en is op mij altijd over gekomen als een integere man waar ook mee te lachen viel. Ik ben geen persoonlijke kennis maar deze uitstraling had hij.
Nogmaals veel sterkte bij het vinden van uw nieuwe weg alleen. 
Op 15 november 2005
om 17:47 getekend door:
M... .v.a.n. .G.i.l.s.
Dit is niet ok
Beste Gretta,
Veel sterkte met het verlies en veel kracht voor de toekomst. 
Op 15 november 2005
om 17:28 getekend door:
A.r.i.a.n.n.e.
Dit is niet ok
het verbaasd me na de berichten in de krant dat dit register gesloten zou zijn. zo zie je maar weer dat alles wat de krant schrijft niet klopt. Gretta, je hebt gelijk en laat je niet van de wijs brengen door wat andere in hun emotie zeggen. Respecteer de palestijnen en de Joden. Laten we allen in vrede leven op deze aarde. 
Op 15 november 2005
om 17:06 getekend door:
e.r.i.k.
Dit is niet ok
Wim staat voor mij : Samen wording van de EU en natuurlijk de Euro.

Zonder Wim geen sterk Nederland, geen samenwerking in de EU. Misschien wel maar niet zo goed als nu.

Wim het ga je goed en rust zacht. 
Op 15 november 2005
om 16:54 getekend door:
H.i.l.l.
Dit is niet ok
Man van karakter
een voorbeeld voor velen
zorgde voor jaren van stabiliteit
dank voor wat je gaf aan het Nederlandse volk. Rust zacht en wellicht tot weerziens in een volgend leven 
Op 15 november 2005
om 16:44 getekend door:
H...Z... .v.a.n. .d.e.r. .P.o.l.
Dit is niet ok
Een groot man is heengegaan.
Dat hij ruste in vrede. 
Op 15 november 2005
om 16:27 getekend door:
F...V.e.l.l.e.k.o.o.p.
Dit is niet ok
Beste Greta,
Ik wens u veel sterkte met het verlies van uw man. Hij was een geweldige mens. U bent ook een geweldige mens. Veel success 
Op 15 november 2005
om 16:12 getekend door:
K.a.r.i.m.
Dit is niet ok
je was groot en betekenisvol voor de nederlandse als de europes economie

mijn hart gaat uit naar uw naasten 
Op 15 november 2005
om 15:43 getekend door:
Ö.z.g.ü.r.
Dit is niet ok
Mijn oprechte deelneming en wens de nabestaanden van de heer Duisenberg veel sterkte toe.
Kop op Gretta. 
Op 15 november 2005
om 15:19 getekend door:
J.o.h.n.
Dit is niet ok
Beste Gretta, Hiermee wil ik u mijn medeleven betuigen met het verlies van uw steun en toeverlaat. Ik hoop dat u nu u de steun die hij u gaf moet ontberen zal doorgaan met uw inzet voor een rechtvaardige zaak. 
Op 15 november 2005
om 15:00 getekend door:
R.o.b. .J.u.r.k.a.
Dit is niet ok
lieve Gretta,

Heel veel sterkte met het verlies van een held van een man die in jou en ons altijd zal voortbestaan.
Veel liefs, 
Op 15 november 2005
om 14:53 getekend door:
l.o.u.b.n.a.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 16      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Danny
op 31 juli 2005

Contact met beheerder >
Contact met Danny:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto