Pater Jan van Kilsdonk S.J.

Pater Jan van Kilsdonk S.J.

19 maart 1917 - 1 juli 2008

Hij heeft mij gezonden om aan armen de blijde boodschap te schenken,
en genezing te schenken aan hen die gebroken zijn van hart. (Jesaja 61,1)

Pater JAN VAN KILSDONK S.J.
priester van Amsterdam


Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Drager van de Zilveren Penning van Amsterdam
Drager van de Bob Angelo-penning

Hij trad in de jezuïetenorde te Grave op 7 september 1934, en werd priester gewijd te Maastricht op 22 augustus 1945. Hij was achtereenvolgens aalmoezenier van politieke gevangenen in kamp Vught, godsdienstleraar aan het Ignatiuscollege te Amsterdam 1947-1960, moderator van studentenvereniging Thomas Aquinas 1960-1972, mede-oprichter van de Studentenekklesia 1960, en studentenpastor aldaar 1961-1982. Tot zijn dood bleef hij actief als pastor.


De avondwake vindt plaats op zondag 6 juli om 20.00 uur in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam.

De uitvaart vindt plaats op maandag 7 juli om 10.30 in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam, waarna de begrafenis in besloten kring zal plaatsvinden.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 79        Volgende >
Ik gedenk pater Van Kilsdonk: tot de minstens afgedaald, aan ambtelijkheid ontheven. 
Op 9 juli 2008
om 8:32 getekend door:
W.o.u.t.e.r. .K.o.e.k. .v.a.n. .E.g.m.o.n.d.
Dit is niet ok
Bedankt voor alles Pater van Kilsdonk.

In Christo. 
Op 9 juli 2008
om 3:47 getekend door:
A.n.n.e.
Dit is niet ok
dank aan hem die, mij doopte, ons huwelijk 35 jaar geleden inzegende, en aan wie we altijd in dankbaarheid terug zullen denken.rust in vrede nu God je heeft thuisgebracht uit onzze balingscap 
Op 8 juli 2008
om 19:26 getekend door:
j.a.a.p. .b.r.o.u.w.e.r. .e.n. .a.n.n.e.m.a.r.i.e. .b.e.r.g.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Een gezegend mens die velen tot zegen is geweest en zal blijven is van ons heengegaan .Een laatste groet mochten wij daags voor zijn dood wisselen tijdens de eucharistieviering in de Bavokerk van Haarlem .Helaas kon ik door een treinstoring Amsterdam niet tijdig genoeg bereiken om in te stemmen met het In paradisum bij het einde van zijn onvergetelijke omgang met ons.Deo Gratias. 
Op 8 juli 2008
om 16:24 getekend door:
.A...J...G.l.a.z.e.m.a.k.e.r. .,.e.m.e.r.i.t.u.s. .a.a.r.t.s.b.i.s.s.c.h.o.p. . .O.u.d.-.k.a.t.h.o.l.i.e.k.e. .k.e.r.k.
Dit is niet ok
In de zestiger jaren mijn gids en
support : "doe wat je hart je ingeeft ".. was zijn terugkerende
gedachte - en het is goed gekomen ! 
Op 8 juli 2008
om 14:33 getekend door:
A.n.s. .K.e.r.s.t.h.o.l.t.
Dit is niet ok
Ik heb spijt dat ik niet vaker met u gesproken heb. Ik zal proberen uw wijze les te volgen: Groet mensen, spreek ze aan en laat ze opbloeien. Want ieder heeft zijn eigen schoonheid en eigen verhaal. Wees gegroet! 
Op 8 juli 2008
om 13:57 getekend door:
P.a.u.l. .S.p.e.e.k.e.n.b.r.i.n.k.
Dit is niet ok
Dearest Father Van Kilsdonk,
though your light is gone from this world, your dear memory will always warm my heart and shine upon my path, and continue to inspire and aspire, thanks for having touched my life, God Bless, Anneke from Tasmania 
Op 8 juli 2008
om 11:17 getekend door:
A.n.n.e.k.e. .R.e.u.s.s.i.e.n.-.B.r.i.t.c.l.i.f.f.e.
Dit is niet ok
met ontroering en diepe eerbied herdenk ik pater van kilsdonk. zondagmiddag 29 juni sprak ik hem nog op de receptie van de nieuwe o.k.bisschop te haarlem. wat een geweldige man.
dat de Heer hem moge ontvangen in Zijn huis! 
Op 8 juli 2008
om 9:25 getekend door:
j.a.a.p. .h.u.p.p.e.r.e.t.z.
Dit is niet ok
Een markant mens die ik in de loop der jaren meerdere malen ben tegengekomen, groot intellect en mogelijk nog groter naastenliefhebber.. Een van de sieraden der de Nederlandse Katholieke Kerk, helaas zeldzaam tegenwoordig wat intellect liefde en verlicht denken betreft.Daarboven zullen ze blij zijn!n 
Op 8 juli 2008
om 7:47 getekend door:
D.r.s... .W.i.l.l.e.m. .K... .G.e.l.o.k.
Dit is niet ok
VOL BEWONDERING 
Op 7 juli 2008
om 23:19 getekend door:
A.n.n.e.m.i.j.n. .G.r.e.s.n.i.g.t.
Dit is niet ok
Lieve pater van Kilsdonk,
Uit de verte heb ik U altijd gevolgd en bewonderd, maar heel dierbaar dichtbij kwam U in mijn leven toen ik in 1990 in een vrijzinnig protestantse gemeente in Groningen in het ambt van predikant werd bevestigd.TOCH priester,een dag van grote vreugde, waaruit ik nog altijd leef en werk.En U, verre pater Jan,wist dit-hoe dan ook-en feliciteerde mij, ik heb de brief NOG.DAT was feest, uit het hart van de katholieke Kerk.Een bevestiging waar ik U altijd dankbaar voor zal blijven.Want ook al ben ik intussen weer karmeliet en vier iedere zondag een dienst ergens in mijn eigen PKN, het blijft eenzaam en nergens helemaal thuis.Het is koorddansen op een grens,maar bijJou, lieve heilige Man Gods,JOu, padre kwamen we THUIS!!Want JIJ WAS een grensganger.Blijf mij en ons bezoeken.OOK NU! 
Op 7 juli 2008
om 19:30 getekend door:
E.m.m.y. .v.a.n. .O.v.e.r.e.e.m.
Dit is niet ok
Vele dank voor zijn begrip,luisterend oor,en gesrekken die ik met hem heb gehad i.v.m. mijn vrieden die aids hadden,en daar aan zijn overleden.Zijn kracht bracht me intens als zorg voor al mijn vrieden .En zo Jan blijf je in mijn hart en gedachten .Voor fam. vrieden en kennisen .Sterkte met het verlies v. mijn geliefde Pater van Kalsdonk 
Op 7 juli 2008
om 13:45 getekend door:
l...a...e...b... .f.i.e.u.w.
Dit is niet ok
Lieve Pater Jan,

Dank voor wie u was en bent!
Jammer dat ik niet bij de wake en uitvaart kan zijn. Ik draag u mee in mijn hart.
Goede Reis, tot weerziens,

Philip 
Op 7 juli 2008
om 13:03 getekend door:
P.h.i.l.i.p. .J.o.n.k.e.r.s.
Dit is niet ok
profeet van de liefdevolle vader en herder van dolende schapen, wat zullen we je missen 
Op 7 juli 2008
om 9:29 getekend door:
g.e.r.r.i.t. .g.o.e.d.h.a.r.t.
Dit is niet ok
"Mijn wangen staan er klaar voor," zei je kortgeleden met een brede lach vlak voor een afscheid. Nu geef ik in gedachten opnieuw twee kussen als definitief afscheid uit het hier en nu.

Goede reis, lieve pater. 
Op 7 juli 2008
om 8:27 getekend door:
B.a.r.b.a.r.a.
Dit is niet ok
Dag pater van Kilsdonk

U was waarlijk een goed mens. Ik dank u voor uw goede woorden en de liefde die u voor de studenten had. Rust in Goddelijke vrede. 
Op 7 juli 2008
om 1:56 getekend door:
A.r.j.e.n. .v.a.n. .d.e.n. .H.e.r.i.k.
Dit is niet ok
Een goed mens is van ons heengegaan. Pater jan van Kilsdonk was en blijft voor velen een voorbeeld van medemenselijkheid en respect. dat hij nu mag rusten in vrede bij God. 
Op 6 juli 2008
om 21:53 getekend door:
A.n.n.i.e. .S.l.o.b.-.V.e.r.h.e.e.s.
Dit is niet ok
Als lid van de haal- en brengdienst om de Pater naar en van de Dominicuskerk te rijden condoleer ik de Dominicusgemeente, de Broederschapsleden en heel Amsterdam met het verscheiden van deze prachtige schepping in de persoon van Pater Jan van Kilsdonk. Ik zal hem missen.
Vanuit mijn zomerplaats Corfu (GR) geschreven. 
Op 6 juli 2008
om 16:53 getekend door:
K.e.e.s. .D.i.j.k.e.r.
Dit is niet ok
Pater van Kilsdonk ken ik sinds 1960, start van mijn studie aan de UvA. Wonderlijk, tijdens mijn studententijd ben ik vaker in de kerk geweest dan in alle jaren daarna. Om de twee weken had hij voor de preek weer een stuk bijbel uitgespit. Met krakende stem preekte hij. De liederen van Oosterhuis vormden een prachtige omlijsting van de mis.
De kapel van het Ignatiuscollege zat bomvol.

Eind ( ? ) jaren zestig kwam voor mij zijn aandacht voor homosexuelen naar buiten. Ik herinner mij dat op een zondag het evangelie ( epistel ? ) vervangen werd door het requisitor van een officier van justitie; het had te maken met homosexuelen. ( Graag mijn geheugen corrigeren door andere aanwezigen tijdens die dienst ). Ik vond de belangstelling overdreven en vertelde hem dat ook, toen hij een keer op de sociëteit kwam. Er waren volgens mij genoeg andere mensen om je ook druk over te maken.Hij kon mijn opmerking niet waarderen.Onze antennes waren duidelijk in een andere richting gericht.

Voor degenen die "moesten" trouwen loste hij ook allerlei problemen ( huisversting ) op.
In het huidige managementjargon: een breed inzetbare man, met een luisterend oor en een enorme drive.

Eind jaren tachtig/ begin negentig is hij enkele keren bij mij/ons komen eten. Na ieder bezoek kreeg je twee dagen later een uitgebreide brief, ter aanvulling op al hetgeen er zo'n avond besproken was.

Op 9.9.1995 heeft hij mijn vrouw en mij getrouwd ( in het retraitehuis in Uden, vlakbij Zeeland ). Hij was kapot; de nacht van 8 op 9 had hij een stervensbegeleiding gehad. Als het niet om een huwelijk gegaan was, zou hij afgezegd hebben. De nonnen van het retraitehuis waren in de zevende hemel; eindelijk een mis van pater Van Kilsdonk bijwonen.

Eerste vraag van pater Van Kilsdonk toen ik hem in Amsterdam opzocht: waarom wil je trouwen en hoe wil je trouwen. Met hoe bedoelde hij: ingeschreven in het boek van de kerk of voor God. Hij begon toen een uitweiding over de macht van de kerk.
Toen mijn vriendin en ik hem nogmaals bezochten stelde hij die vraag "waarom" niet aan mijn vriendin. Hij snapte dat een vrouw dat zelf wel snapt.

De 1962-curieleden in de hemel (?) zullen het druk met hem hebben. 
Op 6 juli 2008
om 10:39 getekend door:
w.i.m. .h.o.c.h.s.t.e.n.b.a.c.h.
Dit is niet ok
Mijn diep respect en grote liefde voor u Pater van Kilsdonk

In Christo

Simon 
Op 6 juli 2008
om 8:29 getekend door:
S.i.m.o.n. . .W...J... .B.a.s.s.e.l.e.u.r.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Broederschap van de Zevende Hemel
op 2 juli 2008

Contact met beheerder >
Contact met Broederschap van de Zevende Hemel:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto