Pater Jan van Kilsdonk S.J.

Pater Jan van Kilsdonk S.J.

19 maart 1917 - 1 juli 2008

Hij heeft mij gezonden om aan armen de blijde boodschap te schenken,
en genezing te schenken aan hen die gebroken zijn van hart. (Jesaja 61,1)

Pater JAN VAN KILSDONK S.J.
priester van Amsterdam


Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Drager van de Zilveren Penning van Amsterdam
Drager van de Bob Angelo-penning

Hij trad in de jezuïetenorde te Grave op 7 september 1934, en werd priester gewijd te Maastricht op 22 augustus 1945. Hij was achtereenvolgens aalmoezenier van politieke gevangenen in kamp Vught, godsdienstleraar aan het Ignatiuscollege te Amsterdam 1947-1960, moderator van studentenvereniging Thomas Aquinas 1960-1972, mede-oprichter van de Studentenekklesia 1960, en studentenpastor aldaar 1961-1982. Tot zijn dood bleef hij actief als pastor.


De avondwake vindt plaats op zondag 6 juli om 20.00 uur in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam.

De uitvaart vindt plaats op maandag 7 juli om 10.30 in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, 1012 TS Amsterdam, waarna de begrafenis in besloten kring zal plaatsvinden.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         41 t/m 60 van 79        Volgende >
Als er geen hemel is, dan zou hij voor pater van Kilsdonk uitgevonden moeten worden. 
Op 6 juli 2008
om 1:03 getekend door:
t.o.n. .s.c.h.i.m.m.e.l.p.e.n.n.i.n.k.
Dit is niet ok
Vorige week zag ik je nog zitten bij Bernardus, nu is het leeg. Rust zacht. 
Op 5 juli 2008
om 18:47 getekend door:
m.a.r.i.e.k.e.
Dit is niet ok
 
Op 5 juli 2008
om 17:47 getekend door:
T.h... .T.h.i.e.r.
Dit is niet ok
In dankbaarheid gedenk ik Pater Jan van Kilsdonk.
Rust in Vrede. 
Op 5 juli 2008
om 14:49 getekend door:
w.i.l.l.e.g.i.n.a.
Dit is niet ok
Hulde aan Jan van Kilsdonk.

De pater en ik ontmoetten elkaar op bijeenkomsten over aids in 1989-90. Hij als pastoraal werker ik als buddy. We ontroerden elkaar en zijn elkaar blijven zien bij mij thuis. Hij kwam voor mij en genoot van een glas wijn en een mooie tafel. Ik genood van het plezier waarmee hij zijn ervaringen vertelde, ik bewonderde zijn boosheid op de kerk waar die inhumane trekken vertoonde (celibaatkwestie, seksualiteit) en met genoegen keek ik naar zijn zachte slimme glimlach waarachter die psychische - mysterieuze dynamiek schuil ging.
Hij was ‘levend in zijn woorden’ bij mij, in zijn toespraken, in de duizenden brieven geschreven met exquise woorden met inzichten bedoeld om bevestiging en eerbied terug te geven, onteerde identiteiten herstellen. Maar hij kon zich ook simpelweg onderdompelen in het genoegen van menselijke warmte en plezier. Het simpele én erudiete kon hem pakken. In contacten vormde het religieuze een subtiel impliciet decor. Zijn theologische kennis werd expliciet in zijn polemieken en onderwijs.
Wat opviel was dat hij altijd informeerde naar je familiale context. Hij wilde je ruim zien met de oorspronkelijk vitale verbanden. En daar waar vaders en kerkvaders homoseksualiteit verwierpen kreeg dit een strategisch belang.
De dagboeknotities van een student die hij had gekend, veroorzaakten een ommekeer in zijn pastorale werk. Deze jonge student verstikt onder het onbegrip van zijn omgeving voor zijn homoseksualiteit had een eind aan zijn leven gemaakt.
‘Delf mijn gezicht weer op’ had de jongen willen vragen.
‘Ik geef je de eerbied terug die jij altijd hebt gehad’, had de pater willen zeggen. Maar het was door niemand gezien. De pater was geschokt. Hij kende de dimensie van homo-erotiek niet. De ‘vernederden’ om hun seksuele geaardheid zou een nieuwe focus in zijn studie en werk worden. Dit seksuele verlangen was als alle anderen een geschenk van God en alle eerbied waardig.

Uniek in zijn werk was de zelfbewust gekozen taak om in de weekends in de kroegen te vlinderen. Op goed geluk ’s avonds laat de straat op. Een intentioneel ritueel tussen homoseksuelen, tussen vertier en kwetsuren, tussen de geur van mensen, bier, rook en leer… ook hier de donkere stem van de pater, om ‘de buitenkant’ om te buien in contact, het onteerde te eren, het bestaan van iemand te herstellen. Hier kwamen ze, niet in de kerk.
Zo ook liep zijn pad langs zieken en ziekenhuizen en voorop langs de verpleegafdeling ‘F6 Noord’ van het AMC. Vele aidspatiëntenten hebben uitgekeken naar zijn bezoek. Soms geolied voor de laatste reis of in eer hersteld in een ‘In memoriam ‘ . Hoeveel tranen zijn niet samen gevloeid?. Van 1984 tot 1991, het waren zeven aids-oorlogsjaren. De pater droeg mede dit leed. De ingetogen glimlach en compassie continueerden waarde en waardigheid in de ontreddering. Hoe vaak stond hij niet naast de kist met een huldebetoon?
Ontelbare getuigen van zijn altruïstische liefde voor mannen en vrouwen?
Zijn aanzien en maatschappelijke status hebben nog meer kracht gegeven aan zijn emancipatorische scepter en zijn grote bescheidenheid vergrootte zijn beminnelijkheid.
Lieve pater, ik dank je voor je steun bij het verlies van mijn partner Warren Marley. Je ontroering zal mij altijd bijblijven.
Adieu, Bert van Puyenbroeck 
Op 5 juli 2008
om 14:07 getekend door:
B.e.r.t. .v.a.n. .P.u.y.e.n.b.r.o.e.c.k.
Dit is niet ok
Rust zacht ome Jan.
Ik ben dankbaar dat ik U van zo dichtbij heb leren kennen. 
Op 5 juli 2008
om 12:06 getekend door:
m.a.r.i.o.n.
Dit is niet ok
Jan van Kilsdonk was een heilig man die zonder enige eigendunk vanuit zijn realisatie van de grote liefde en de alwetendheid van het kennen van eenieder bij diens naam, iedereen die met hem in contact kwam zegende met de blik van zijn ogen. 
Op 5 juli 2008
om 11:52 getekend door:
L.o.e.k. .J.e.h.e.e.
Dit is niet ok
Dank voor je groot meeleven met en begrip voor mij/ons/velen die hoe dan ook geloven en vieren. 
Op 5 juli 2008
om 11:39 getekend door:
H.a.r.r.y. .W...H... .V.a.l.k.
Dit is niet ok
In dankbare herinnering aan Pater J van Kilsdonk s.j
een vondst van de Schepper. 
Op 5 juli 2008
om 10:22 getekend door:
h.a.n.s. .H.a.m.e.r.s.
Dit is niet ok
Rust zacht lieve man. 
Op 5 juli 2008
om 0:51 getekend door:
D.i.c.k.
Dit is niet ok
Met respect en dankbaarheid herinner ik mijn oud-leraar van het IG, 1947-1949. jarenlang mocht ik op geregelde tijden contacht hebben met hem, tijdens ons huwelijk, geboorten en vooral ook na het overlijden van mijn vrouw in 1995. Later ook de Dominicus, waar hij mij nog heel goed zag als de HBS-leerling van destijds.Ook van mijn dochter in Australie, Anne Britcliffe-Reussien, die hij kende van de UvA wil ik haar respect en dankbaarheid overbrengen.

Jaap Reussien 
Op 4 juli 2008
om 17:04 getekend door:
J...G...J... .R.e.u.s.s.i.e.n.
Dit is niet ok
We verliezen in Pater Van Kilsdonk een groot mens, die erg veel voor zeer velen heeft betekent met zijn woorden van liefde en wijsheid. Ook mij heeft hij weer op het pad gezet, toen ik het even niet meer wist. Ik voel een grote dankbaarheid dat ik de pater heb mogen kennen. 
Op 4 juli 2008
om 15:40 getekend door:
p.i.e.t. .b.a.k.k.e.r.
Dit is niet ok
In schone gedachtenis aan het grote voorbeeld dat Jan mij gaf. ij bleven in contact tot het laatst, toen Jan nog aan de Lairessestraat zat en het verkeer gadesloeg met zijn mooie wazige en milde blik.
Govert Bach 
Op 4 juli 2008
om 12:35 getekend door:
g.o.v.e.r.t. .b.a.c.h.
Dit is niet ok
een eenmalige ontmoeting, een blijvende herinnering. Wat een kanjer, een ware apostel. Een priester van zéér groot formaat waaraan menig kerkelijk leider een voorbeeld aan kan nemen. 
Op 4 juli 2008
om 10:30 getekend door:
m.g.r... .a.r.n.o. .m...t.i.e.l. .g.r.o.e.n.e.s.t.e.g.e.
Dit is niet ok
Ik buig diep voor u.
De engelen zullen u naar het paradijs begeleiden. 
Op 4 juli 2008
om 9:28 getekend door:
A.n.s. .P.i.e.p.e.r.
Dit is niet ok
Hij was een bron van inspiratie, moge zijn leven doorgaan in de niuwe tijd n zijn ideeën hun vruchten blijven afwerpen. Als lid van acht mei en Marienburg zal zijn inspiratie en vrije denen worden gemist 
Op 4 juli 2008
om 1:07 getekend door:
A... .O.o.r.s.
Dit is niet ok
Het maakt mij heel verdrietig dat Jan van Kilsdonk er niet meer is.
Hij was het levende bewijs dat de kerk er nog steeds toe doet.
Hij verwoordde zijn kritiek op de leiding van de kerk zo het hoort: met grote kennis van zaken en in een breed kader gezet. Hij oordeelde hard over mensen die beter konden weten. En dat hij die kritiek uitte, was omdat hij andere zaken veel belangrijker vond.
Hij koos voor een onafhankelijke positie waarin hij de geliefde pastor werd voor mensen die dogmatisch bekeken maar voor een deel gedoogd worden in de RK kerk.
Hij had de mond niet vol over God; zijn bidden was het noemen van de namen van de mensen met wie hij gesproken had.
Hij hield van de liturgie van de RK kerk en daarbinnen het meest van de liturgie van de Dominicuskerk.

Ik voel mij zó verwant aan die man, het verheugt mij dat zo iemand het uit kon houden in die kerk.

Maar voor mij wordt het nog killer in die kerk...

Dank, Pater Jan van Kilsdonk voor alles wat je direct en indirect voor mensen bent geweest. 
Op 4 juli 2008
om 0:35 getekend door:
J.e.a.n.n.e. .V.i.n.k.-.v.a.n. .W.i.j.n.g.a.a.r.d.e.n.
Dit is niet ok
Pater van Kilsdonk was een zeer beminnelijke persoonlijkheid altijd bereid voor een kleine ontmoeting;een hand gevend.
Moge hij rusten in vrede.
gerard maas 
Op 4 juli 2008
om 0:31 getekend door:
g.e.r.a.r.d. .m.a.a.s.
Dit is niet ok
Bij iedere bijeenkomst van de Acht Mei Beweging groetten we elkaar in het voorbijgaan. Nu bent u voorbij- en voorgegaan op weg naar waar het leven goed is. Het leven hier op aarde is een stuk schraler geworden. 
Op 4 juli 2008
om 0:26 getekend door:
W.i.m.
Dit is niet ok
Pater van Kilsdonk was een zeer beminnelijke persoonlijkheid,altijd te bereiken voor een kleine ontmoeting;een hand gevend.
Moge hij rusten in vrede.
gerard maas 
Op 4 juli 2008
om 0:20 getekend door:
g.e.r.a.r.d. .m.a.a.s.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Broederschap van de Zevende Hemel
op 2 juli 2008

Contact met beheerder >
Contact met Broederschap van de Zevende Hemel:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto