Simon Wiesenthal

Simon Wiesenthal

31 december 1908 - 20 september 2005

Als God zijn grip op de mensheid is verloren kunnen mensen nog veel doen.

Simon Wiesenthal (31 december 1908 - 20 september 2005) stond meest bekend om zijn werk op het gebied van het opsporen en voor de rechter brengen van Nazi-oorlogsmisdadigers. Wiesenthal was zelf overlevende van de holocaust: hij zat gevangen in verscheidene concentratiekampen en werd in 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd.

Simon Wiesenthal werd in 1908 geboren te Buczacz, in het Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk, nu in Oekraïne. Hij trouwde in 1936 met Cyla Müller. In de Tweede Wereldoorlog werden ze beiden gearresteerd en kwamen in concentratiekamp Janowska terecht, in Lvov waar ze woonden. Simon werd van daaruit naar kamp Mauthausen (Oostenrijk) getransporteerd. Hij had intussen wel kans gezien valse papieren te regelen voor zijn vrouw, die daarmee in 1942 kon ontsnappen. Ze dook tot 1944 onder in Warschau; van daaruit werd ze naar Duitsland getransporteerd, waar ze als dwangarbeidster (nog onder haar valse naam) moest werken. Wiesenthal overleefde het kamp en na de oorlog zagen ze elkaar weer terug. De beide wederzijdse families, Wiesenthal en Müller, verloren in de holocaust in totaal 89 familieleden.

In 1946 vestigde het echtpaar Wiesenthal zich in Wenen. Daar kregen ze een dochter, Pauline. In 1947 opende hij in het Oostenrijkse Linz het 'Documentation Centre on the Fate of the Jews and their Persecutors'. Vanuit dit centrum werd niet alleen bewijsmateriaal verzameld, maar ook praktische hulp gegeven aan overlevenden van de kampen. In 1954 werd het centrum weer gesloten. Wiesenthal vervolgde zijn werk, onder meer in samenwerking met de Israëlische geheime dienst.

In 1961 werd in Wenen het Joods Documentatie Centrum, beter bekend als het Simon Wiesenthal Centrum, opgericht. Deze joodse mensenrechten-organisatie wil de herinnering aan de holocaust levend houden. Het hoofdkwartier van de organisatie zetelt thans in Los Angeles.


Simon WiesenthalIn april van 2003 kondigde Wiesenthal op 94-jarige leeftijd aan dat hij met pensioen ging, met als opgaaf van redenen dat hij de massamoordenaars gevonden had waar hij naar zocht: "Ik heb ze allemaal overleefd. Als er nog over waren, zouden ze te oud en in te slechte gezondheid zijn om terecht te staan. Mijn taak is volbracht." Volgens Wiesenthal is de enige nog levende Oostenrijkse oorlogsmisdadiger Alois Brunner, de rechterhand van Eichmann, van wie gezegd wordt dat hij in Syrië ondergedoken zit. Zijn vrouw Cyla overleed op 10 november 2003 op 95-jarige leeftijd.

Bron: nl.wikipedia.org.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         81 t/m 100 van 142        Volgende >
Voor meneer Wiesenthal.

Zo veel geleden, zo vreselijk veel en toch niet bitter en haatdragend geworden! U zei dat u nooit als een held gezien wilde worden, maar dat bent u toch in mijn ogen, ik heb een grenzeloze bewondering voor u! Ik ben niet joods, ik ben maar gewoon een nederlandse, maar ik heb mij altijd heel erg verbonden gevoeld met het joodse volk en met Israel. Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden! Ik schaam mij voor het feit dat er zo weinig is gedaan voor mijn joodse landgenoten in de oorlog. Ik heb er heel veel boeken over gelezen en kom tot de beschaamde conclusie dat er VEEL MEER voor onze joodse landgenoten gedaan had kunnen worden! Maar ik heb geen recht van spreken want ik was er toen nog niet.
Lieve meneer Wiesenthal, ik zeg kaddisj voor u, en ik hoop dat u al uw familieleden in het hiernamaals mag terug zien. Gaat u nu maar lekker slapen, u heeft ALLES gedaan wat u kon!
Een dikke kus van mij 
Op 23 september 2005
om 11:06 getekend door:
l.i.n.d.a.
Dit is niet ok
rust zacht u was voor mijn een voorbeeld hoe iemand zo vasthoudend was in zijn doel teberijken u wilde geen held zijn maar voor mijn was u een kanjer 
Op 22 september 2005
om 23:18 getekend door:
d.i.r.k. .l.i.n.s.c.h.o.t.e.n.
Dit is niet ok
Liev meneer wiesenthal. wat een ontbering heeft u mee gemaakt. hopelijk heeft u nu uw rust gevonden.
Door de verhalen van mijn opa en ouders weet ik een heel klein beetje hoe gruwelijk de oorlog was. Maar wat had u een moed om al die mensen te ontmaskere. ik vind u een van de grootste en liefst persoon die hier op aarde heeft geleefd. BEDANKT.
rust u nu maar in vrede 
Op 22 september 2005
om 21:52 getekend door:
j.o.l.a.n.d.a.
Dit is niet ok
simon je hebt geweldig werk verricht 
Op 22 september 2005
om 21:17 getekend door:
Dit is niet ok
Al heb ik de oorlog niet mee gemaakt .Maar ik weet det de wereld een groot mens heeft verloren.
de man die het voor elkaar kreeg om alle boeven en misdadigers weet voor de rechter te krijgen dat ze als nog hen straf krijgen wat ze verdienen. 
Op 22 september 2005
om 18:42 getekend door:
a.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Rust zacht en in vrede 
Op 22 september 2005
om 15:51 getekend door:
R.o.b. .&. .K.i.m.
Dit is niet ok
een nazi-jager is dood
jammer
hij deed goed werk
nazi's zijn geen mensen
dhr . wiesenthal wel
rust zacht 
Op 22 september 2005
om 14:19 getekend door:
m.a.r.c.o.
Dit is niet ok
Wij zullen u nooit vergeten en ik ben ervan overtuigd dat alle mensen die de oorlog niet overleefd hebben u met open armen daar boven zullen ontvangen. Rust zacht en vooral in vrede Shalom. 
Op 22 september 2005
om 9:38 getekend door:
C.o.c.o.
Dit is niet ok
Lieve Simon,

Jij was het grootste voorbeeld van gerechtigheid in het menselijke bestaan.
Jij was de kracht achter het blijven vechten tegen de ongerechtigheid.
Jij was, naast Anne, het symbool van de pijn.
Na de pijn komt stilte.

Lieve Simon,
Ik ben zo blij voor jou dat het eindelijk stil is.
Rust zacht. 
Op 22 september 2005
om 4:26 getekend door:
H.a.r.o.l.d. .J.a.l.v.i.n.g.
Dit is niet ok
Een groot man is heen gegaan! Onverbiddelijk zoekend naar misdadigers maar ongelofelijk vergevinsgezind. Een voorbeeld voor deze harde wereld. Laten we hopen dat dit eens wordt ingezien. Rust zacht en geniet van het weer samen zijn met Uw vrouw. Sterkte voor de familie en vrienden. 
Op 21 september 2005
om 21:13 getekend door:
M.a.r.t.y.
Dit is niet ok
Lieve meneer Wiesenthal,
U heeft zich jarenlang ingezet om ervoor te zorgen dat misdadigers hun straf kregen, zodat er nog iets van gerechtigheid was voor de slachtoffers. Ik heb u altijd ontzettend bewonderd en het was mijn stille wens u ooit nog eens te kunnen spreken. Helaas is dat nooit gebeurd.
Rust zacht, lieve meneer Wiesenthal. 
Op 21 september 2005
om 21:10 getekend door:
g.w.y.n.n.i.v.e.r.
Dit is niet ok
Nooit zullen we vergeten wat voor onrecht de mensheid is aangedaan.Nooit zullen we de mensen vergeten die geprobeerd hebben hier iets aan te doen.
Ik maak een hele diepe buiging voor Dhr. Wiesentahl en voor allen die waar dan ook tegen onrecht strijden. 
Op 21 september 2005
om 19:58 getekend door:
F...J...
Dit is niet ok
Ik heb altijd respect gehad voor Simon Wiesenthal en dat hij in Oostenrijk gebleven is. Wiesenthal heeft niet alleen voor veel gerechtigheid gezorgd maar ook veel voor Oostenrijk gedaan. Hij was het geweten voor de verschrikkelijke jaren 1938-1945.

Sag zum Abschied leise Servus ! 
Op 21 september 2005
om 17:32 getekend door:
F.r.i.t.z. .K.a.i.s.e.r.
Dit is niet ok
Rust verdiend in vrede. 
Op 21 september 2005
om 14:05 getekend door:
Dit is niet ok
rust zach t Simon, jouw taak hier zit erop. tijd dat anderen het stokje overnemen. bedankt voor je inzet en passie zodat daarderds werden berecht, slachtoffers herdacht en de holocast niet is vergeten. 
Op 21 september 2005
om 12:30 getekend door:
W.i.n.n.i.
Dit is niet ok
Diep respect 
Op 21 september 2005
om 11:39 getekend door:
e.m.m.a.
Dit is niet ok
 
Op 21 september 2005
om 11:39 getekend door:
e.m.m.a.
Dit is niet ok
Ik hoop dat god hem zijn verontschuldigingen zal aanbieden en dankbaar zal zijn dat wiesenthal zijn troep opruimde. De man is een voorbeeld voor ons allen, maar ik ben bang dat men het niet ziet.rust zacht 
Op 21 september 2005
om 11:28 getekend door:
d.a.v.i.d. .s.u.u.r.l.a.n.d.
Dit is niet ok
U was voor mij een zeer grote inspiratiebron. Mijn wens was om u ooit te ontmoeten. Helaas zal dat nooit meer gebeuren. U wou en kreeg gerechtigheid voor onze vermoorde familieleden. Ik zal u eeuwig hier voor danken.
Veel sterkte aan de familie. Ik, mijn familie en vele anderen zullen u nooit vergeten! Shalom Haver!
Yehie zichro baruch! 
Op 21 september 2005
om 11:24 getekend door:
E.l.i.
Dit is niet ok
Bij deze willen wij de familie condoleren met het verlies van een zeer bijzonder en gedreven mens. Dankzij hem zijn er maar weinig oorlogsmisdagigers die de dans ontdprongen zijn. Wij hebben zelf gelukkig de oorlog niet meegemaakt, maarwel altijd vol bewondering de gedrevenheid van deze man gevolgd.Als er een een plekje in de hemel verdient heeft is hij het wel. 
Op 21 september 2005
om 11:16 getekend door:
F.a.m.i.l.i.e. .B.r.u.n.i.n.k.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 2 3 4 5 6 7 8       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Nicky van Loveren
op 20 september 2005

Contact met beheerder >
Contact met Nicky van Loveren:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto